Ontwikkelingsgericht begeleiden

Ontwikkelingsgericht begeleiden

Onlangs begeleidde ik, Bas Poppe samen met collega Martin Dongelmans een groep van twaalf clustermanagers van een grote zorgorganisatie in de kick-off van hun management development traject. De groep ging zeer slagvaardig door de Ontwikkelcirkel rond het thema dat zij als focus hadden gekozen. Echter, tijdens het vaststellen van de groepsidentiteit stagneerde de energie en voortgang. Hoe zijn wij daar in de praktijk mee omgegaan?

Bij Humalaya werken we ontwikkelingsgericht, volgens de methodiek van Rudy Vandamme. Dat betekent dat wij als professionals tijdens ons werk bij de klant zelf ook steeds in ontwikkeling zijn. Zo proberen we ons steeds bewust te zijn van onze eigen (gedrags)patronen als we aan het werk zijn en deze patronen te herkennen. In onze ervaring levert het herkennen en blootleggen van onze eigen patronen een krachtige en integere samenwerking op met de teams die we begeleiden.

Martin en ik voelen ons beiden verantwoordelijk voor het proces dat we begeleiden. We bereiden zo’n proces vaak tot in de puntjes voor, waarna we die voorbereiding weer loslaten om de stroom van het moment te kunnen volgen. Op het moment dat in onze ogen de voortgang in het gedrang komt, hebben we beiden een natuurlijke neiging om meer te gaan sturen en controleren. De touwtjes strakker aan te trekken. Maar dat is lang niet altijd de manier die het beste aansluit bij waar de groep behoefte aan heeft.

Wat doen we dan als we een dergelijk (disfunctioneel) patroon herkennen? Tijdens pauzemomenten houden wij altijd ‘intercollegiaal overleg’ om met elkaar te reflecteren op het verloop en elkaars gedrag en gevoel tot dan toe. Indien het zinvol is doen we dit ook hardop en voor de ogen van de groep.

In dit geval hebben we na de pauze het eerder voorgestelde proces losgelaten. In plaats daarvan hebben we bij de groep geïnventariseerd waar ze op dat moment behoefte aan hadden. Zo is spontaan het middagprogramma ontstaan, wat Martin overigens op een prachtige manier ter plekke heeft vormgegeven en begeleid. Het effect was dat de groep haar eigen doel bereikte, en daarmee meteen een grotere mate van zelfsturing kreeg in haar ontwikkeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.