Omgaan met ‘weerstand’

Omgaan met weerstand

Bij binnenkomst zag ik al dat hij ‘not amused’ was. Een norse uitdrukking, geen oogcontact, negeert de uitgestoken hand en loopt pontificaal over het flipovervel dat in het midden van de kring stoelen ligt. Om vervolgens neer te ploffen op een stoel die hij nog een meter naar achter schuift, buiten de kring. De toon is gezet.

Hoe ga je als procesbegeleider om met dit soort gedrag?

Zelf probeer ik altijd als uitgangspunt te nemen dat achter dit soort gedrag, dat we meestal labelen als ‘weerstand’, waardevolle informatie schuil gaat. Mensen hebben vaak een negatieve ervaring met eerdere veranderingen of ontwikkelingen, die maakt dat ze het nu niet zien zitten. Wanneer je boven tafel kunt krijgen wat er de vorige keer mis is gegaan, kun je nu samen de keuze maken hoe je het deze keer anders gaat doen.

Vanuit die onderzoekende houding kan ik zelf makkelijker afstand houden, zodat ik niet emotioneel geraakt wordt. Daarmee voorkom ik dat ik een strijd aan ga, bijvoorbeeld over het nut of de aanpak van deze verandering. Ook helpt het me een onderzoekende houding aan te nemen waarin ik met de ander kan verkennen wat er precies speelt en wat dat met hen doet. Vrijwel altijd zit er een zorg of onvervulde behoefte achter. Door hierop door te vragen voelen mensen zich gehoord, gekend en serieus genomen, waardoor de angel er vaak al uit verdwijnt.

Maar soms lukt het even niet…

Er zijn ook momenten dat je, ondanks je goede intenties, geraakt wordt door de woorden of het gedrag van een ander, waardoor je even uit balans bent. Voor je het weet ga je dan de strijd aan vanuit je eigen emotie. Die momenten zijn echt een uitdaging. Het lukt me echt niet altijd, maar ik probeer dan mijn gevoel te benoemen en te laten zien. Ik probeer dan te bespreken hoe we met elkaar in gesprek zijn en wat onze behoeften daarin zijn. Wat we van elkaar nodig hebben om het doel van de bijeenkomst te kunnen halen. Zo kom je weer in beweging en kan er wederzijds begrip en respect ontstaan, zelfs als je inhoudelijk van mening blijft verschillen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.