Nieuwe perspectieven vanuit verbinding

Als afsluiter van dit veelbesproken jaar deelden we binnen ons eigen team een korte reflectie met elkaar en daarin blijkt een essentiële gemene deler te zitten. Bas ervoer dit jaar zowel als een emotionele achtbaan maar ook als een wake-upcall, persoonlijk en collectief; Ilse voelt de vermoeidheid, wat de Coronacrisis allemaal heeft gekost, maar ook wat het heeft gebracht. Hoezeer we in staat zijn om ons aan te passen en mee te bewegen, ook als het heel moeilijk is en pijn doet. En Martin ziet hoe we omgaan met fysieke afstand, en hoe waardevol het is gebleken om eens goed door te vragen op hoe het met de ander gaat. 

De gemene deler? De diepe behoefte aan verbinding, fysiek en emotioneel. Dat is wat we zelf voelen en ook wat we merken bij de mensen met wie we werken:

Reflectie van Bas: de wake-up call

“Ook voor mij was 2020 natuurlijk een bijzonder jaar. Vreemd genoeg kwam de eerste lockdown voor mij eigenlijk als geroepen. Na een enorm drukke periode eind 2019 en begin 2020 zat ik er even doorheen. Zowel mentaal als fysiek. Ik was zelfs angstig en erg onrustig vanwege alle berichten over het virus. Dus toen de lockdown kwam haalde ik opgelucht adem en kon ik echt even tot rust komen. Niet lang nadat ik me weer wat beter begon te voelen, en dat was al vrij snel, ontstond het plan om ‘even een boekje te schrijven’, samen met Ilse. Dat liep iets anders dan oorspronkelijk de bedoeling was. Uiteindelijk hebben we op 10 juli de laatste punt gezet in de tekst van ‘Op nieuw terrein, weerbaar en wendbaar werken in een onzekere wereld’. Het is als e-boek verkrijgbaar op de website van Humalaya.

Toen duidelijk werd dat fysieke bijeenkomsten er voorlopig niet in zouden zitten, zijn we op zoek gegaan naar een manier om de Ontwikkelcirkels online te doen. Voor de zomer had ik daar niet veel vertrouwen in, omdat ik dacht dat de echte verbinding niet zou ontstaan. Totdat ik een online lezing gaf bij CommonEasy waarin die verbinding ineens wel ontstond. Door mijn eigen gevoel te laten zien en mijn verdedigingsmechanismen te laten zakken, bleek het wel degelijk mogelijk ook online een diepe verbinding te voelen. Ook met mensen die je nog niet eerder hebt ontmoet. Toen we onze weg gevonden hadden met de ontwikkelcirkel bleek dat ook. Mensen komen er graag voor terug.

Eigenlijk is er teveel gebeurd om even zo op te schrijven. Emotioneel was en is het een achtbaan. Soms voel ik me nog steeds angstig en kwetsbaar, soms ben ik bang mensen die me dierbaar zijn te verliezen. Op andere momenten zie ik hoe deze crisis een wake-up call is voor de wereld en voor mezelf en voel ik me klaar om mijn bijdrage te leveren aan een nieuwe samenleving. Dan voel ik juist hoe veerkrachtig en sterk we zijn als mens en kan ik de wereld aan.

Al na een paar weken in de eerste lockdown voelde ik ook hoe deze crisis een boost kan geven aan Humalaya en de impact die we willen maken in de wereld. Ik geloof dat steeds meer organisaties versnellen in hun beweging naar een menselijker cultuur. Wat deze crisis mij duidelijk heeft gemaakt, is dat je als organisatie (en als mens) alleen maar wendbaar kunt zijn, als je ook weerbaar bent tegen tegenslag en onverwachte gebeurtenissen. En die weerbaarheid en wendbaarheid, daar kun je aan werken. Door jezelf te ontwikkelen en door met elkaar te leren en te groeien. Dat hebben we bij Humalaya gedaan en dat is waar we bij onze klanten aan willen werken. Nu meer dan ooit.”

Reflectie van Ilse: in contact blijven
“Wat was 2020 een veelbewogen jaar. Ik voel de vermoeidheid ervan, wat het heeft gekost, maar ook wat het allemaal heeft gebracht. Wat hebben we in korte tijd veel geleerd. We zijn massaal gaan thuiswerken en beeldbellen. We hebben andere manieren gevonden om met elkaar in verbinding te blijven en ons werk te kunnen doen. Zo ontzettend veel mensen hebben veerkracht getoond in hun situatie en creativiteit in het ombuigen van hun taken en diensten. Het laat zien hoezeer we in staat zijn om ons aan te passen en mee te bewegen, ook als het heel moeilijk is en pijn doet.

Dat kleurt ook mijn blik op 2021: ik zie een jaar voor me waarin we nieuwe wegen met elkaar blijven vinden, de mogelijkheden zich weer openen en hoe we elkaar blijven helpen om onze uitdagingen aan te gaan. Laten we vooral in contact blijven, met onszelf en onze omgeving. Bij Humalaya heb ik dat zeker ervaren afgelopen jaar. Ook in 2021 werk ik graag weer vanuit de goede energie met jullie aan ontwikkeling, (zelf)leiderschap en groei. En ik heb nu al enorm zin om op pad te gaan met The Leader’s Trail in Schotland. Human presence in the adventure of change!

Reflectie van Martin: investeren in weerbaarheid en wendbaarheid
“Als ik even stil ben en nadenk over afgelopen periode, dan ontstaat voor mij vooral een beeld van afstand en nabijheid. In mijn werkzaamheden voor, en ook buiten, Humalaya heb ik veel te maken gehad met fysieke afstand. Bijvoorbeeld een leiderschapsontwikkeling in een feestzaal met 10 managers van een zorgorganisatie, waar normaal 200 mensen inpassen. En ook onze open Ontwikkelcirkels die we online hebben gefaciliteerd in tegenstelling tot in knus De Bilt. Waarin de afstand tot onze deelnemers tot aan België en Friesland reikte. Met een 100-1000 Mbits internetverbinding (helaas soms ook wel eens 0 Mbit). En het elkaar in de ogen kijken in mijn coachingstrajecten werd een hele opgave.

Toch is het mij, en ons, meestal wel gelukt om de verbinding te blijven behouden. De verbinding kwam vaak tot stand door de inhoud toch even opzij te schuiven en te vertragen. In die vertraging is het waardevol gebleken om eens goed door te vragen op hoe het met de ander gaat. Deze vorm van weerbaarheid en wendbaarheid heb ik bij veel mensen kunnen ontdekken. Hiermee lijken veel mensen, leiders en organisaties ook wakker te zijn geschud. Waardoor het investeren in vitaliteit, weerbaarheid en wendbaarheid volgend jaar (hopelijk) een vlucht door krijgt.”

Wij wensen jou veel verbinding in 2021 – met jezelf, de mensen die je lief zijn, je collega’s. En met al die initiatieven en grotere gehelen waar je energie, hoop en inspiratie van krijgt. En daadkracht! Ook in 2021 blijven we werken aan een wereld van positieve (cultuur)veranderingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.