Zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten

Ik weet niet eens meer van wie ik die opmerking hoorde: “Het is de kunst om zo dicht mogelijk langs elkaar heen te praten”. In de loop van de afgelopen jaren leer ik steeds weer hoe waar dat is.

“We moeten beter leren samenwerken.”
“De mensen hier moeten leren om meer eigenaarschap te tonen.”
“Afspraak is afspraak. Als iedereen gewoon de afspraken nakomt, dan gaat het allemaal goed.”

Deze drie uitspraken hoor ik regelmatig als ik bij klanten aan het werk ben. Als je ze vervolgens vraagt wat ze precies bedoelen met ‘samenwerken’, ‘eigenaarschap’, of ‘afspraken nakomen’ dan word ik vaak glazig aangekeken. ‘Dat spreekt toch voor zich?’ hoor ik ze bijna denken.

Toch blijkt in de praktijk dat we erg verschillende betekenissen toekennen aan de meest gangbare termen en uitdrukkingen. En dat kan ook niet anders, we brengen immers allemaal een eigen set aan overtuigingen, ervaringen, gevoelens en andere ‘imprints’ mee. Vaak leidt zo’n verschil van betekenis ertoe dat verwachtingen niet uitkomen en dat mensen teleurgesteld raken of boos worden.

Dat kan allemaal voorkomen worden als we vanuit een nieuwsgierige basishouding op zoek gaan naar de betekenissen die de ander toekent aan de woorden die hij of zij gebruikt. We zullen elkaar nooit helemaal begrijpen, daarvoor verschillen we te veel, maar als we in staat zijn om heel dicht langs elkaar heen te praten, dan kunnen we een hoop ellende voorkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *